Våra sista dagar är räknade

Skrivet den 2012-02-29 @ 05:19:28

Nu är det inte ens en vecka kvar tills planet går. Vart har tiden tagit vägen?? 3 månader har gått alldeles för fort. På måndag kl 7.40 landar vi på Arlanda om allt går som det ska.

Nu befinner vi oss i Almirante för att imorgon ta oss till vår sista destination, Bocas Del Toro. Tjurens mun. Allt för att bättra på brännan innan hemkomst.
Snorkling i San Blas
De senaste dagarna har vi spenderat i Santa Catalina och Isla de Coiba. Fantastiskt vackert och härlig dykning! Check check check på min lista också, en av anledningarna att åka till centralamerika var för att se sköldpaddor, tucaner, apor och delfiner. Allt är nu avcheckat ordenligt och jag kan känna mig nöjd. Fick se söta små cappuchinoapor på riktigt nära håll under en tidig morgonhajk genom djungeln på Coiba, delfiner hoppandes vid båten på väg från ön, sköldpaddor i vattnet när vi dök och tucanerna i Costa Rica. 

Vi spenderade en natt på Isla Coiba, en oexploaterad ö i still havet. Vi gjorde tre dyk och såg häftiga stimm av stora fiskar, sköldpadda, ett stimm av mantarays, muränor av olika slag, massor med hajar och såklart de färgglada fiskarna vid reven.

På kvällen lagade vi lite mat tillsammans med tysken León och holländskan Danja. Trötta efter en lång dag somnade vi tidigt för att orka upp till morgonhajken.
Danja, Oscar och jag. Konstig känsla att hoppa i vattnet som på ytan är 30 grader, sjunka ner 25 meter och befinna sig i 16 grader. Höll på att frysa ihjäl kändes det som, aldrig bada i sverige mer! ;)
Belöningen

En liten del av Coiba från utkiksplatsen
Soluppgång
Här bodde vi, på andra sidan ön finns ett gammalt fängelse. Lite annorlunda än hur det är nuförtiden, för fängelset var nämligen för vakterna. Fångarna gick "fria" på ön och för att skydda sig från dem så låste vakterna in sig. Skumt...
Man fick se upp vad som simmade bakom en. Flodkrokodilen är inte att leka med.


Vi lever ni behöver inte oroa er!

Skrivet den 2012-02-25 @ 16:41:22

Vi har spenderat 5 dagar på de fantasktiska San Blas öarna, där finns det inget internet, knappt el...
Vi har haft det väldigt bra med mycket sol och bad samt lite snorkling. Nu är vi påväg till Santa Catalina i nordvästra Panaman för att dyka lite runt Isla de coiba.

Snart kommer vi hem och tänkte nu ta tillfället i akt att finna någon som vill ställa upp frivilligt att hämta oss på Arlanda?:)
Den som tar på sig den ärofyllda uppdraget får även några önskemål på matsäck att medtaga till flygplatsen.
Vi vill ha köttbullmackor, Marielle med hårtbröd och jag med mjuktbröd.
Även en stor påse med varierande godis till Marielle innehållande körsbär och sura flaskor och en lika stor men mindrevarierande påse till mig med innehållande endast smultron rutor, dem är stora, röda och mjuka, akompanjerad av en liter kall grön mjölk, tack.

Marielle är även väldigt sugen på Elins goda tårtor men det kanske är att överdriva motagandet på Arlanda...

Vi har även önskemål på mat dem närmaste dagarna efter hemkommsten!:)
Makaronipudding med lingon.
Panbiff med lök och koktpotatis.
Stekt ströming med potatismos.
Korvstråganoff (speciellt Marielle;))
Listan kompleteras framöver...
Vi bjuder på lite bilder
Marielle har nog tryckt i sig 10 nötter dem senaste dagarna...
Våran lilla ö

Batteriet börjar ta slut så vågar inte ladda upp fler innan jag publiserar
Vi åter kommer med fler bilder nåsta gång vi har internet!


Panama Ciudad 2

Skrivet den 2012-02-19 @ 06:48:02

Här kommer ett lite mer detaljerat inlägg.


Vi lämnade Copan vid lunch, ingen brådska tänkte vi när det bara skulle ta 4 timmar till Guatemala City. Meeen, som vanligt så måste man dubbla tiden som chaufförerna säger och resan tog oss ca 9 timmar.
Vi hade iallafall sådan tur att Leif och Martha (som vi bodde hos första natten i Guatemala C) kom och hämtade oss och vi fick sova i en skön säng med RIKTIGT täcke.

Morgonen efter tog vi oss in till Antigua för att spendera vår sista dag. Efter en miss med busschauffören tog det oss ca 2 timmar istället för 30 minuter att ta oss dit men lite god choklad  och fruktsmoothies gjorde oss redo för fönstershopping.

Vi vandrade omkring i några timmar och sen for vi återigen hem till L & M för att spendera även sista natten i Guatemala C hos dem. Igår skjutsade de oss till flygplatsen vilket vi är väldigt tacksamma för. Busssystemet här är inte det snabbaste och vi hade behövt åkt i ottan för att vara säkra på att komma fram. Nu fick vi god tid på oss att äta frukost och packa iordning innan vi gav oss av.

Vi har vart väldigt dåliga backpackers hitintills och spräckt våran budget fler än en gång, att då ta förstaklass flyget ner till Panama kändes bara naturligt... Näe men tydligen hade vi tur för vi lyckades hamna i fören av planet där man äter på keramik och får välja vin till maten. Det var en trevlig upplevelse och det extra benutrymmet var en välkommen lyx. Eftersom planet gick ner för mellanlandning i Costa rica för att byta ut de flesta av passagerarna blev vi detsutom bjudna på mat två gånger på 2 timmar, mätta och belåtna landade vi i Panama kl 16.30.
Lyxen slutade inte där, eftersom man från och med den 15:e februari måste ha ett busskort för att åka på stadsbussarna här så fick vi lov att ta en taxi in till stan. Vi kom fram till vårt "lyxiga" hostel där vi nu sover i "upper bunk-beds" med en vacker view över Bahia de Panama och skyskraporna som sticker upp bakom bukten.

Det är carnivaltider här så om kvällarna är centrum avstängt för parad och gatukök. Det är massor med folk och även massor med poliser och titt som tätt måste man visa legg för att få gå vidare. Det är trevlig stämning och hög musik spelas i varje hörn. Hittils är vi inte övertygade om kvaliteten på paraden men det sägs att det blir bättre och bättre och att på tisdag är den största paraden. Tyvärr är vi inte här då utan får nöja oss med den halvbra som är imorgon. Det är kul iallafall att se att alla är med och dansar,man som kvinna, gammal som ung. Oscar fick även känna på de latinska rytmerna tätt inpå livet, han anser dock att det var närmare en våldtälkt. I folkmun skulle det kallas lapdance. Det var en hårdhänt dam som gjorde mycket för att få några dollar i sin uppklippta ölburk. Jag dog lite av skratt bredvid och många andra med mig.

Idag har vi spenderat dagen med shopping. Gjorde några fynd och väskan är nu ytterligare lite svårare att stänga än förut. Tur att vi är i slutet av resandet. Imorgon är vår sista dag i Panama City och vi ska ta oss vidare till SanBlas öarna i karibien. Sen funderar vi på om vi ska ta oss till Isla de Coiba för några dyk eller Bocas del Toro. Isla de Coiba kallas för Poormans Galapagos även om det inte är särskilt billigt, så varför inte spräcka budgeten ännu en gång när det nu ska vara fantastisk dykning där? Den som lever får se.
Jag är uppspelt men Oscar är tydligen mentalt erfaren med 1aklass faciliteter.
Oscar beställde in en till öl, han var inte speciellt törstig, han ville bara påminna sig om vart han satt.
Mycket bomullsfält i Centralamerika
Nedre Manhattan?
The fancy view.


Panama Ciudad

Skrivet den 2012-02-19 @ 01:06:33

Om ni trodde att pengarna började sina så trodde ni fel. Vi åker första klassflyg och shoppar i Panama. Nu är det carnival på schemat.

CIAO

ps. har inte kollat banken på tre veckor, men det man inte vet, lider man inte av.


Tack för alla gratulationer och hälsningar!

Skrivet den 2012-02-15 @ 00:33:43

Idag är den stora dagen, dagen då jag fyller 22 år, man kan knappt tro det men jag har blivit ytterligare en dag äldre från igår! Det tuffar på kan man säga. Vi började med lite födelsedagspankakor med tillhörande födelsedags smoothies. Sedan tänke vi att det vore skojjigt med lite födelsedags-hästridning. Det var det! Men tydligen innehöll ridningen mycket annat än ridning.

Vi började med att rida upp i "bergen"(vi pratar alltså några kilomter upp på en kulle). Där fanns det några smutsiga barn som sålde majsbladsdockor och några smutsiga hus som tillsamans utgjorde en Maya by. Därifrån skulle vi gå ytterligare en bit för att kolla in några stenar som Mayorna huggit till paddor, tydligen var det här man födde sina Maya barn. Vi fattade inte så mycket av guiden sa, men vi skulle nu tydligen behöva batala för att vi sätt dessa stenar... Vi som inte ens var intressarade av något annat än en lite mysig hästtur i naturen. Vi låtsades inte höra något om betalningen, och han visade oss vidare.

Nu kom vi till ett litet hus där det satt en kvinna och vävde några tyger, fina men inte specielt komplicerade, dem var enfärgade för det mesta. Här skulle vi köpa tyger för att stödja byns barn så dem fick skolmateriel, fin tanke men vi gick vidare utan tyger i hopp om att få sätta oss på hästarna igen för att ta oss upp i bergen han talade om... Det tog sin lilla stund av visning av lite träd som tydligen hade frukt och som var bra som medicin för barnen när dem var snuviga, dessa barn som eventuellt ibland var snuviga sprang runt oss istället och vägrade ta ett "no gracias" för ett nej, de försatte fråga om vi ville köpa deras majsdockor.

Nu var vi i alla fall tillbaka till hästarna, men först var tvugna att vila lite i skuggan och skydda oss mot den tryckande solen. Vi satte oss på hästarna och frågade var det skulle bära av här näst? Volver svarade guiden. Regresar? frågade Marielle för att förtydliga... Si svarade han igen. Same way? Si...
Jaha det var bara att gå ner med hästarna för samma grusväg som vi kom.

Det var kul att skumpa runt på hästarna men synd att det blev lite lite av det, och man kände sig ganska dum när man gick omkring i "Maya-byn", med solglasögon och skor som som kostar mer än vad barnen äter för på ett bra tag, samtidigt som man hönsades runt och skulle verka intresserad. Vi har hört så mycket om Maya folket under resan och inte minst igår med ruinerna, att då höra om stortsätt samma sak och samma olika träd (fast idag med något annat namn) var inte speciellt spännande. Det var väldigt vackert väder och hästarna luktade gott så trevligt var det i alla fall.

Ikväll blir det Födelsedagsmiddag och kanske några margaritas under happy hour.

Lite bilder från turen
Paddan Mayorna tryckte fram sina barn på...
Barn med dockor.
En Caballero
Marielle på väg till födelsedagsfrukosten med fin klänningen.
Och bergen i bakgrunden vi trodde vi skulle få övermanna...


Copán - Honduras

Skrivet den 2012-02-14 @ 23:03:37

Det blir glest mellan inläggen när man spenderar hela dagarna på Guatemalas busslinjer. Vi tog oss från Semuc Champey till Rio Dulce, för att sedan ta en panga på floden till Livingstone. Livingstone ligger vid Karibiska havet men var kanske inte det paradis vi trodde att det skulle vara.

Garífuna folket som bor där pratar Creole (tror jag) och lever ett slags reagge liv. Chill stad men väldigt skitigt. De kastar alla sina sopor i floden, som sedan mynnar ut i havet. Därav är inte stränderna så härliga och vattnet är med brunt än turkost.

Vi bestämde oss iallafall för att ta en tur till Siete Altares som tydligen ska vara värt ett besök. Tyvärr även det en besvikelse då vi dels just sett Semuc och var duktigt imponerade av det. Dels kom dit när det var torrperiod och alltså bestod de fantastiska poolerna och vattenfallen av smutsiga gölar och droppande stenväggar.  Nåväl vi fick vår motion den dagen.

Från livingstone tog vi oss sedan den långa vägen till Copán i Honduras för att titta på Maya-Ruiner. Som vanligt tog resan mer än dubbelt så lång tid som utlovat så vi kom fram trötta och hungriga. Vi somnade tidigt och var riktigt utvilade dagen efter. Vi tog en promenad till den arkeologiska platsen där de stora ruinerna finns och betalade dyra pengar för att få komma in och gå med guide. Det är tyvärr så att de tar betalt för minsta lilla grej och man kände sig lite utnyttjad som turist. Men det var en väldigt bra guidad tur och en riktigt häftig historia. Det är mycket kvar att upptäcka och restaurera så man får hoppas att alla turisternas bidrag går till rätt saker.

Stort träd med rötter som pipes.

En av de långa och tjocka rötterna.
Den heliga trappan. 
Den enda människooffer stenen. När man spelat ett bollspel och vunnit så offras lagkaptenen. Som ett pris och hedring....?


Semuc Champey

Skrivet den 2012-02-10 @ 02:41:48

Vi lämnade San Pedro på måndagsmorgonen och anlände sent på kvällen till Cobán. Morgonen efter tog vi en buss ytterligare 2½ timme ut i vildmarken för att komma till Lanquin. Vi käkade en snabb lunch innan sista biten till Semuc. I Semuc fick vi en heldag vid floden. Hajk till utkiksplatsen, bad i de naturliga poolerna, grottvandring med stearinljus, livsfarliga hopp ut i floden och en skön avslutning med tubing tillbaka till hotellet.

Utsikten från el Mirador, lång hajk dit...
Under poolerna rinner en iskall flod.
Oscar förbereder ett dyk
Havsguden själv, fiskarna tog sig en liten bit av honom till middag.
Dödshoppet från miiiinst 11 meter.  ;)

The swing, ut i floden.

Vi blev kittade för adventure i grottorna.

Bland stalaktiter och stalakmiter simmade vi runt med stearinljus som ljuskälla.
Häftigt med naturliga rutchbanor.

Hitta en sombrero som passa fint!

Vår guide- MayaAsterix

Ner i hålet skulle vi
Slurp...

Aldrig har vi varit så glada av att se dagsljus.

Oscar tog sig ut till vattenfallet för att imponera med ett dyk innan det var dags för tubing.

Vi har lite olika syn på målet med resandet. Oscar vill ha adrenalin....

...och jag gillar mest att glida graciöst i solen. Tur att det finns lite av båda!
Det var en bra start på veckan, nu är vi snart i Livingston.


Paragliding Lake Atitlan

Skrivet den 2012-02-05 @ 04:10:47

Totalt blå himmel när vi vaknade! Vi som planerat att prova paragliding sprang ner på stan för att hitta någonstans att boka. Kl 11 skulle vi få åka iväg, efter ca 30min i bil kom vi upp på berget som vi skulle hoppa ifrån. Där uppe växte det avokado och det var fantastisk utsikt över Lake Atitland, runt om sjön ligger 4 stora vulkaner som ramar in utsikten. Även om solen sken var vi tvugna att vänta in lite starkare vindar, det tog ett tag men till slut var det vår tur!
Det var bland det coolaste jag har gjort, både stillsamt men endå adrenalin och pirr i magen när man dök.

Kommer garanterat åka till Nepal för mer av denna vara!

http://www.youtube.com/watch?v=_-M_zyk5V0k&feature=youtu.be


Wasaknäcke och philadelphia

Skrivet den 2012-02-04 @ 03:05:41

Vi har nu tagit oss från Antigua till Panajachel, en stad vid lago de Atitlan. Antigua var en jättefin stad med massor av affärer med fina lokala hantverk. Oscar shoppade loss och fyndade en läderväska och två par skjortor. Själv unnade jag mig en skön massage innan avfärden hit till Panajachel.

Vi träffade två Canadensiska systrar som vi gick ut med på kvällen. Det finns de som kan dansa, och så finns det de som inte kan.. Men det var väldigt trevligt! 

Nu bor vi på ett hostel som är väldigt fint, vacker utsikt över sjön och bergen runt omkring. Under dagen har vi gått omkring lite i stan och tittat, men det började åska och regna kraftigt nu på kvällen. Vi orkade inte gå ut och äta ikväll, önskade att mormor var med så man kunde få lite mannagryn, men det var bara att ge sig ut. Men halvvägs ut fick vi se något välbekant. Wasaknäcke!! Köpte ett paket och lite philly, och så lite rökt skinka. Perfekt. Nu sitter vi på terrasen och det är alldeles lugnt och tyst. Skönt.


Just ja. Var till tandläkaren idag också. Har fått sån himla tandvärk i en visdomstand och nu orkade jag inte med det mer. Jag satt i stolen ca 1 minut och han sa direkt att det enda man kunde göra var operation. Jag blev lite skrajsen men lyckades övertala honom att jag inte ville göra det här, utan hemma i Sverige. Jag fick recept på smärtstillande och antibiotika så jag hoppas att jag slipper tandvärk resten av resan och att jag inte behöver opereras när jag kommer hem. Vi får se.

Vackra blommor i Antigua

Vackra nationalklänningar som de flesta kvinnor och barn använder.

Välkommen till Guatemala, saknar att kunna klappa en liten kisse utan att behöva tänka på löss....
Antigua


Guatemala City

Skrivet den 2012-02-02 @ 00:55:53

Vi lever och mar bra! Vi bor hos en svensk/el salvador familj i Guatemala city och ar trotta efter ca 28 timmar i buss fran Nicaragua. Vi traffade dem pa bussen, vi horde barnen sjunga pa svenska och borjade prata med dem. Nar vi kom fram motte de upp ytterligare 3 svensktalande och de bjod in oss till deras hus. At supergod mat vi var sa hungriga. Oscar ar glad for han har kopt ett par converse for 250 kr. Guatemala city kanske ar farligt, (inte farligare an nagon annan stans enligt familjen) men det ar supermodernt och enormt. Har kan du hitta allt man kan soka. Med sunt fornuft kommer vi nog har i fran ocksa utan att bli ranade.