Americanos....

Skrivet den 2012-01-03 @ 03:29:25

Hade en låååång disskussion idag i skolan (på engelska) om rätten att inneha vapen i USA vs Sverige. Det är inte det lättaste alls. Amerikaner har väldigt starka åsikter och vi kom verkligen ingenstans i disskussionen, det hör ju till saken att Oscar älskar att argumentera också.

De vill ha sin rätt att äga vad de ville och köpa vad det ville och påstod att bara för att man äger ett vapen så ökar inte risken att man dödar någon. För har man "viljan" att döda någon så spelar det ingen roll, då tar man till andra medel eller får tag på en pistol på olagligt sätt om det nu är så att det är olagligt att köpa en.Vi (mest Oscar som pratade) menade att om det inte är så lätt att få tag i ett vapen så måste ju antalet "passion shoots" minska eftersom man alltså inte har tillgång till en pistol. Men det ville de inte gå med på, de menade det att det var olika kultuer i sverige och USA. Det har de ju i och för sig rätt i, men innebär det att amerikaner är mer skjutglada? Nej tydligen inte det heller för det var oftast mexxare, asians eller black people som var inblandade. hmmm?

De menade också att de flesta hade en pistol för att skydda sig mot galna djur och människor. Ett roligt exempel: If there's a crazy gator' in ma yard, and it's eating my baby, i'd shoot it. (Gator betyder visst alligator... ) 

Till saken hör att hon just sagt att alla har sina vapen inlåsta i vapenskåp och jag tänker då: Om det nu är så att alligatorn dyker upp så hastigt att man inte hinner ta bort sin unge, så har man antagligen inte hunnit ta fram sitt vapen innan ungen är död och alltså ingen mening med att skjuta den. Och har man tid att hämta sitt vapen innan, så kan man helt enkelt bara låsa in sig och ringa en djurvårdare som får ta hand om problemet. 

Samma sak om någon bryter sig in, då han man ju inte direkt tid att säga "vänta ett tag, jag ska bara gå och hämta min pistol i mitt vapenskåp." Inte hållbart för mig.

Det tredje argumentet de hade var att många vill skjuta för skojs skull, på måltavlor osv, och då måste man tydligen ha ett EGET vapen... Nåja. Intressant att argumenter också.
Vi hade ganska många svar på deras argument "we don't want the government to make discisions for us".  Tillexempel så säger de stopp till droger, kärnvapen och att ha med sig sitt vapen utan anledning.  Men det var inte samma sak tydligen. Hehe. De tillhörde inte kategorin "alla ska få köpa och göra vad de vill så länge det inte skadar någon annan"
Detta var mycket kortfattat, diskuterade i lite mer än en timme... :P Bra träning för engelskan. ;) Och vi är fortfarande vänner.
PS på måndag åker vi till nicaragua och San Juan del Sur. En surfstrand där vi ska försöka lära oss att glida lite på vågorna.
Ett hus vid vägen till skolan. Gillar trappen, skulle vilja ha en sån :)
Min mama tica är dagmamma och här är en av ungarna. Hon är supersöt och har verkligen dock-lockar. Hon heter Sofia, är tre år och pratar flytande engelska och spanska.
Tog en liten vandring i skogen igår. Det är så fint och grönt här.'
Vi var på ett art-gallery. Där hade de riktigt coola trägrejer. Detta är en stock som de snidat till lite snitsigt. Endast $2500.


Kommentarer

Postat av: Ulrika Hellström

Hej!

Ja jag kan tänka mig att Oscar diskuterade vilt. Tur det var på engelska och inte spanska så han/du fick ge uttryck för era åsikter. Snygg skulptur. Den ser ut som jag känner mig just nu. (har fått tid hos en öronspecialist i Stockholm om ngn vecka, hoppas på en lösning) Vi hade riktigt fint vinterväder på nyårsdagen men nu är det "vår" igen. Har ni koll på Nicaragua? är det ett lugnt land? Ha det så jättebra Och Kram!

P.s Jag vet inget om landet därför den kanske oroliga frågan :-)

Postat av: sofia blixten

jag heter sofia och är 20år men jag pratar varken engelska eller spanska:-P haha hoppas ni har det kanon bra! men ser inte ut som man borde tveka på de iaf;-)

Postat av: M&O

Hej!

Ja vi har kollat upp lite och pratat med folk om Nicaragua, och om man håller sig borta från de stora städerna så är det helt lugnt. Alltså man får ju passa sig från ficktjuvar och så, men det gäller ju överallt! :)

Hoppas det blir bättre med dina öron!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback